Man kan ikke fastsætte nogen egentlig årsag til åreforkalkning. Det er et kompleks samspil af individuelle omstændigheder hos det pågældende menneske, som resulterer i sygdommen. Faktorer som livsstil og følelsesmæssige-, sociale-, sjælelige- og miljømæssige kan spille ind. Ved at ændre i sin livsstil, kan man gøre meget for at forebygge åreforkalkning.
Årsager til åreforkalkning
Man har med store befolkningsundersøgelser fundet frem til nogle forhold, der kan være medårsag til hjerte-karsygdomme og åreforkalkning:
- Tobaksrygning
- Stort forbrug af alkohol
- Diabetes
- Stress samt psykisk og social belastning
- Arvelighed
- Forhøjet blodryk
- Overvægt
- En kost med for stort indhold af animalsk fedt
- Manglende motion
Ønsker man at forebygge åreforkalkning eller har man allerede fået konstateret sygdommen, er det vigtigt først at sætte ind på de nævnte faktorer herover, og starte med en livsstilsændring.
Udvikling af åreforkalkning
Åreforkalkning udvikler sig over flere år, og det kan derfor være til stede meget længe inden, det kommer til udtryk.
Hjertet har til opgave at pumpe blod rundt til hele kroppen og dette gøres via en masse blodkar og deres fine små forgreninger. Hvordan disse kar og forgreninger kan forkalkes, er der ikke videnskabelig enighed om, og som nævnt, er det formentlig et samspil af forskellige faktorer, der udvikler sig på forskellige uhensigtsmæssige måder. Stress mener man dog, kan være en stor medspiller i åreforkalkning.
Når man over længere tid har været udsat for en travl og stresset hverdag, har kroppen i for lang tid måttet frigive for meget af stresshormonerne adrenalin og kortisol. Stresshormoner medfører, at de små muskler i blodkarrene spændes og dermed mindskes hullet i blodkarrene. Hjertet må derfor pumpe hurtigere og hårdere for at få blodforsyningen ud i hele organismen. Blodgennemstrømningen i blodkarrene øges og bliver mere ujævn og turbulent. Herved opstår der små sår i karvæggene, som immunforsvaret reparer med sit eget plaster – kolesterol. Kolesterol, vil dermed sidde i karvæggene som en meget lille udposning. Denne udposning bestående af kolesterol har en tendens til at ”gribe” ud og fange blodplader og betændelsesceller fra det blod, som løber i blodkarret, og dette vil også klæbe sig til karvæggen.
Et forhøjet indhold af stresshormoner i blodet medfører i sig selv, at kolesterolindholdet i blodet øges. Undersøgelser har vist, at følelsesmæssig stress øger kolesterolindholdet i blodet med 10-20% på mindre end en time.
Kolesterolaflejringer kan danne blodpropper
Kolesterolaflejringerne i karvæggene kaldes plaks, og de kan ikke altid opdages ved undersøgelser, da de kan sidde hvor som helst i kroppens blodkar. Plaks kan løsrive sig og føres så med blodet videre i karsystemet, indtil det måske sætter sig som en prop. Proppen vil stoppe blodforsyningen til en del af hjertet, som nu ikke får ilt og dermed vil de pågældende hjerte-muskelceller dø. Der er nu tale om en blodprop i hjertet.
Ved psykisk og fysisk belastning vil blodgennemstrømningen øges i normale blodkar, så hjertet kan pumpe mere blod ud til musklerne. I blodkar med åreforkalkning vil det modsatte ske, da karrene under belastning vil trække sig sammen og hjertet kommer dermed til at mangle ilt.
Symptomer herpå kan være:
- Smerter i brystet med øget iltbehov
- Hjertet kan slå uregelmæssig
- Åndenød og hævede ben
Har man mistanke om at man lider af åreforkalkning, er det vigtigt at søge læge, som kan undersøge dig og diagnosticere sygdommen. Du kan selv arbejde med at fjerne grundlaget for åreforkalkningen, ved at ændre din livsstil.
Lad mig hjælpe dig
Har du fået konstateret åreforkalkning, så kan en kostvejledning være en rigtig god idé. Med livsstilsændringer kan du forebygge yderligere følgesygdomme. Herunder kan du se min pris på kostvejledning og eksempler på hvad det koster at være i et forløb hos mig. Du er meget velkommen til at benytte kontaktformularen længere nede på siden til uforpligtende at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere.
Du er meget velkommen til at benytte dig af kontaktformularen her til højre, hvis du vil vide mere eller ønsker min hjælp til at starte din livsstilsændring.