Overgangsalder – eller menopause, som perioden også hedder, er ligeså sikker som amen i kirken, og vi kommer på ingen måde udenom det. Det er meget forskelligt hvor generet kvinder bliver i denne fase af livet, og oplever du mange symptomer, så er der flere ting du kan gøre, for at afhjælpe symptomerne, så du kommer lettere gennem fasen. Husker du din pubertet? Din overgangsalder er en “omvendt” pubertet, og du vil komme til at genopleve mange af de samme ting i din overgangsalder.

Lidt om hvad overgangsalder er
Som kvinde kommer man gennemsnitligt til sin overgangsalder, når man er omkring 50 år. Man er i sin overgangsalder, når man ikke har har haft menstruation i et år. Hos din læge kan du få målt, om du er i eller på vej i din overgangsalder. Forud for overgangsalder kommer der en præ – overgangsalder, der starter ca. 5-10 år før selve overgangsalderen. Perioden kendetegnes ved små humørsvingninger og enkelte svedeture. Efter præ -overgangsalder kommer man i peri – overgangsalder, hvor menstruationer begynder at blive uregelmæssige, herefter kommer man i post – overgangsalder, der er perioden fra sidste menstruation til man ikke har haft menstruation i et år. Efter et år uden menstruation er man i overgangsalder – eller menopause, som det også hedder.
Hvad sker der i din overgangsalder
I de nævnte “overgangsaldre” herover, sker der en stor ændring i kvindens hormoner og hormonelle balance. Æggestokkene stopper med at producere kønshormonerne østradiol, testosteron og progesteron og dette ophør skal kroppen omstille sig på. Der produceres stadig kønshormoner i binyrer og fedtvæv, og her skal kroppen til at hente hormonerne fra, når man er kommet i menopausen. Kroppen får ofte en tendens til at ”lagre” lidt mere fedt rundt om maven, da det jo nu er herfra, den skal hente og danne sine hormoner. Dette kan være forklaringen på ”den ekstra lille delle”, der sætter sig omkring maven i forbindelse med at man kommer i overgangsalderen.
Hedestigninger skyldes en stigning i mængden af LH (Luteiniserende hormon). LH sender hos kvinder (sammen med hormonet FSH) signal fra hypofysen i hjernen til æggestokkende om at lave ægløsning. Når lageret af æg er ved at være tømt, er det vanskeligt for æggestokkende at reagere på beskeden og resultatet er hedestigninger.
Symptomer og gener i overgangsalderen
Udover hedestigninger, kan man opleve:
- Voldsomme humørsvingninger
- Man kan have svært ved at sove
- Man kan føle sig trær og energiforladt
- Slimhinder i eksempelvis næse, øjne og skede bliver tørre
- Vægtstigning
- Svimmelhed og hovedpine
- Muskel- og led smerter
- Hårtab
- Hjertebanken
Lad mig hjælpe dig
Overgangsalderen kan ikke forkortes med kost, gode fedtstoffer, urter eller tilskud, men man kan gøre noget for at lindre symptomerne. Behandling af generende symptomer i forbindelse med overgangsalderen er ligeså individuel, som der er kvinder, og det er vigtigt at kigge på hele sygdomshistorien, når man overvejer behandling til lindring af symptomer.
Ønsker du min hjælp og inspiration til hvordan, du kan lindre dine symptomer i din overgangsalder, så kan du længere nede på siden benytte kontaktformularen til uforpligtende at kontakte mig. Her kan du læse mere om mig, og her kan du læse mere om hvordan er kostvejeldning foregår hos mig.