At være undervægtig er for rigtig mange af de “ramte” et stort minus. Det er altid kure til vægttab, der er i fokus. Men faktum er, at rigtig mange kæmper med at være for tynde, og de har meget svært ved at tage på. Ligeså højt som ønsket kan være at tabe sig, ligeså højt kan ønsket også være at tage på, og det findes der en overset gruppe af undervægtige mennesker, der dagligt kæmper denne kamp.
Tabu at være undervægtig
Det er næsten blevet et tabu at være ked af, at man vejer for lidt, fordi der er så meget fokus på gruppen af overvægtige. “Man kan da slet ikke tillade sig at være ked af sin undervægt.” At være undervægtig kan dog være ligeså plagsomt som at være overvægtig.

Når BMI’en er under 18,5, er man i kategorien “undervægtig”. Det er dog ikke altid, man skal lytte udelukkende til skemaer og beregninger. Det er også meget vigtigt at lytte til kroppen og sin egen fornemmelse. Hvis man har det godt, har energi, er glad og ikke har andre gener, så gør det måske ikke så meget hvad vægten og BMI skalaen siger…
Hvis man er bekymret for sin vægt – og stadig taber sig, så syntes jeg i første omgang, det er vigtigt, at man kontakter sin læge og får undersøgt, om der kan ligge noget fysiologisk til grund for den lave vægt. Man kan muligvis have et for højt stofskifte, og her er det vigtigt at lægen konsulteres.
Hvad du selv kan gøre for at mindske at være undervægtig
Noget man kan tænke over som undervægtig, er om man får sunde fedtstoffer nok til sine måltider. Som undervægtig, skal man primært have umættede og flerumættede fedtstoffer, som skal komme fra planter og fisk. Det kunne være olivenolie, hørfrøolie, hampefrøolie, og rapsolie, og det samme er mandler og nødder. Laks, ørred, sild og makrel er kilde til sunde omega 3 fedtstoffer. En idé kunne være at smøre sit brød med økologisk smør og nøddesmør såsom hasselnøddesmør. Mayonnaise (lavet med koldpressede olier), pesto og avocado er også gode kilder til det sunde fedt.
Det er også vigtigt for en der er undervægtig at få mættet fedt, fra eksempelvis kokosolie, økologisk smør, æg og kød såsom kylling, fisk og lam. Man skal have ca. 1/3 fra hver af de tre kilder – mættet, umættede og flerumættede fedtstoffer. Generelt får de fleste danskere alt for meget mættet fedt, da vi spiser rigtig meget kød og indtager mange mælkeprodukter, kager og friture-stegt mad. Det er dårligt fedt, som på sigt gør os syge.
Protein og kulhydrat er også vigtig
Protein og langsomme kulhydrater er også vigtige, når man er undervægtig. Kulhydrat er en vigtig energikilde, og når de er “langsomme” – dvs. grove, belaster de ikke vort blodsukker og tilfører kroppen vigtige fibre, der bla. er gavnlige for fordøjelsen. Spiser vi for mange hurtige (eksempelvis hvidt brød), omdanner leveren den overskydende energi til fedt, som lagres i kroppen fedtdepoter (dårlig fedt)… Protein, som er aminosyrer er vigtige til især muskler, men også mange af kroppens hormoner dannes udfra aminosyrer.
Drik dig til de gode sager
En smoothie kan være en god måde at drikke sig til de “gode sager”, hvis appetitten ikke er så god. Det kunne eksempelvis være en smoothie med mandelmælk, banan, kværnede hampefrø (eller hampeprotein pulver), kværnede mandler (eller ikke fedtreduceret mandelmel) og lige inden smoothien drikkes, vendes forsigtigt en olie i – olivenolie eller en flydende fiskeolie eller hørfrø olie. Der kan evt. tilsættes nogle bær såsom blåbær eller jordbær, for at gøre smoothien lidt friskere.
Lad mig hjælpe dig
Når jeg har en klient til konsultation i min klinik, laver jeg et stort forarbejde inden man kommer til den første konsultation. Man skal udfylde et omfattende spørgeskema inden man kommer hos mig første gang. Udfra spørgeskemaet analyserer og undersøger jeg grundigt for ubalancer i både krop, “sjæl” og livsstil. Du kan se priseksempler herunder på, hvad
kostvejledning og forløb koster, og længere nede på siden, er du velkommen til uforpligtende kontakte mig, hvis du har spørgsmål og ønsker at
vide mere.