Denne kage smager himmelsk! Den har en sprød bund med havre og mandler, og fyldet minder om karamelfyldet i en Snickers bar. Forskellen er blot, at her får du en snack, der er meget sundere end en Snickers.
Havre er et korn med mange sundhedsmæssige fordele. Man kan vælge at bruge havregryn eller havremel i opskriften, og jeg bruger altid glutenfri havre. Det er lidt dyrere at købe glutenfrit havre, men til gengæld slipper man for gluten, der kan være problematisk for nogle. Læs mere om glutenallergi (cøliaki) og gluten intolerance.
Havre er et af de kornsorter, der er rigest på næringsstoffer. Det har høje værdier af protein, fibre, vitaminer (især B- og E-vitaminer), sunde fedtsyrer og mineraler. Havre har et højt indhold af fibren Beta-glucan, der virker stabiliserende på et forhøjet kolesteroltal ved at sænke det dårlige LDL-kolesterol og hæve det gode HDL kolesterol. Beta-glucan virker også mod udvikling af kræft, og har ved dyreforsøg vist at kunne mindske kræftsvulster. Fibrene i havregryn (fibre generelt) giver en god mæthedsfornemmelse, fremmer fordøjelsen, binder toksiner i tarmen så de kommer med afføringen ud, og så er fibre med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
Snickers Kage
Rækker mindst til 25-36 stk. alt efter hvordan du skærer kagen.
Havrebund:
100 g. smør, smeltet
360 g. havremel (eller fine havregryn)
255 g. sukker
3 tsk. bagepulver
100 g. mandler, grofthakkede
1 tsk. vaniljepulver
2 æg
Fyld:
430 g. bløde, saftige dadler uden sten
6 spsk. peanut butter
4 spsk. kokosolie, smeltet
4 spsk. kogende vand (evt.)
2 tsk. kokossukker (eller lucuma pulver)
2 vaniljestænger – kornene heraf
180 g. saltede peanuts
½ tsk. flagesalt
Topping:
200 g. mørk chokolade min 70% – finthakket
evt. flagesalt
Sådan gør du:
Havrebund:
- Forvarm en ovn på 200 grader.
- I en stor skål blandes smeltet smør med havremel. Lad blandingen stå i 5 minutter og hvor melet vil “suge” smørret til sig.
- Bland sukker og bagepulver i en lille skål. Hæld sukkerblandingen (si den evt. i hvis der er klumper i sukker og bagepulver) i havremels-blandingen og rør det godt sammen.
- Tilsæt grofthakkede mandler, vaniljepulver og til sidst æg. Bland det godt – evt. med en håndmixer..
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Bunden skal være ca. 1½ – 2 cm. tyk. Den vil hæve en smule under bagningen.
- Bag bunden i ca. 12 minutter ved 200 grader.
- Lad bunden køle i ca. 10 minutter.
Fyld:
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med kokossukker.
- Kør alle ingredienser i en foodprocessor – undtaget mandlerne/peanuts og de 4 spsk. vand. Tilsæt kun vandet, hvis massen virker træg og tør.
Snickers:
- Når bunden har kølet i ca. 10 minutter, fordeles fyldet jævnt over bunden.
- Fordel herefter peanuts jævnt hen over fyldet. Pres dem forsigtigt ned i fyldet.
- Fordel finthakket chokolade over peanuts og fyldet, og lad det smelte i ovnen ved lav temperatur i nogle få minutter. Drys evt. med en anelse flagesalt på toppen lige inden chokoladen størkner.
- Lad Snickers kagen stå i køleskabet i mindst 5 timer eller natten over inden, du skærer den ud. Karamellen vil bløde havrebunden lidt op og du vil opnå en blød og lækker konsistens. Inden kagen skal skæres ud, er det en god idé at lade den stå ude lidt så chokoladen ikke flækker når kan sætter kniven i.
Tip: Opskriften er en stor portion, men når du har skåret kagen ud, kans stykkerne fryses ned og tages op kort tid inden der kommer gæster. Du anbefales at opbevare kagen i køleskab.