Intolerance overfor gluten er en mildere udgave af cøliaki, hvor man stadig reagerer mod gluten, men ikke i samme alvorlige grad som ved cøliaki. En intolerance kan ikke konstateres hos lægen, selvom det kan være meget generende. En livsstilsændring vil dog kunne hjælpe meget på dine symptomer.
Hvad er gluten
Gluten består af to proteinstoffer gliadin og glutein, der gør en dej elastisk og bevirker, at brødet bliver luftigt og saftig. Gluten findes hovedsagligt i hvede, rug og byg.
Rigtig mange mennesker har svært ved at nedbryde proteinerne i glutenholdigt korn, mange er bare ikke klar over det, da symptomer på intolerance overfor gluten er meget diffuse. Man kalder det for at være glutenintollerant, når man er ikke decideret allergisk overfor gluten.
Symptomerne på intolerance kan være mavesmerter og diarré, forstoppelse, problemer med vægten, mangel på jern, adfærdsproblemer, knogleskørhed/osteoporose, demens og depression.
Gluten Intolerance beskadiger tarmen
Når en person med gluten intolerance indtager gluten, aktiveres immunforsvaret uhensigtsmæssigt, og det sætter gang i en betændelsesreaktion (inflammation) i tyndtarmens slimhinde.
Tarmen er beklædt med en masse små fimrehår, der kaldes for tarmvilli. Disse tarmvilli øger tarmens overflade ganske markant, og tarmvilli er meget vigtige for optagelsen af næringsstoffer. Inflammationen, der opstår i tarmen ved gluten intolerance, beskadiger tarmens villi, og det resulterer i en dårlig tarmfunktion, hvor næringsstoffer ikke optages som de skal. Når tarmens villi beskadiges, bliver tarmen utæt, og skadelige stoffer kan trænge gennem tarmen.
Glutenintolerance er en mildere form for Cøliaki (glutenallergi)
Gluten intolerance kan ikke diagnosticeres hos lægen, men man kan selv betale for en test for både intolerance og cøliaki hos et selvstændigt laboratorie. Er du interesseret i en sådan test, er du velkommen til at forhøre dig hos mig, da jeg samarbejder med flere professionelle laboratorier, der kan teste dig og give dig vished om du lider af cøliaki eller intolerance overfor gluten.
Man kan også have allergi overfor forskellige typer af gluten (i for eksempel rug, byg og hvede), og her reagerer immunforsvaret anderledes ved at danne antistoffer mod et specifikt protein i gluten, og det starter (som ved cøliaki) en betændelsesrektion/inflammation i tarmen.
Lad mig hjælpe dig
Ønsker du hjælp og støtte til at ændre din livsstil, og at arbejde med at få en stærk krop i balance, så vil jeg meget gerne hjælpe dig.
Du er velkommen til at benytte dig af kontaktformularen her til højre, hvis du har spørgsmål eller ønsker min hjælp til at starte din livsstilsændring.